Passion för fiktion
"Passion för fiktion"
Skönlitteratur har en unik förmåga att överskrida gränser. Läsningen tar oss till tider vi aldrig levt i och till platser vi aldrig besökt. Den utvecklar vårt språk, empati och ger oss ord för det vi ännu inte visste att vi kände. Den bygger broar mellan människor.
Över hälften av svenskarna (9-85 år) läser eller lyssnar på en bok en vanlig dag, enligt en undersökning av Mediebarometern vid Göteborgs universitet 2024. Det är den högsta siffran sedan mätningarna startade i slutet på 1970-talet. Rekreativ läsning kan inspirera till boksamtal, teater, musik och litteraturresor eller anta en fysisk form i levande rollspel, lajv. I utställningen Passion för fiktion kan du ta del av forskning som tar avstamp i litteratur och läsning.
Utställningen är en del av Forskarnas galleri på Malmö universitetsbibliotek och har skapats i samarbete med forskarna Sara Bjärstorp och Petra Ragnerstam från Fakulteten för kultur och samhälle samt Magnus Persson från Fakulteten för lärande och samhälle.
Utställningen hänger maj 2025 – april 2026

Passionerad läsning
Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning, Fakulteten för lärande och samhälle. Det går utför med läsningen. Vi är mitt uppe i en läskris av enorm omfattning. Barn och ungdomar har slutat läsa böcker. Studenter på universitetet kan inte ta till sig längre texter....

Passionerad läsning
Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning, Fakulteten för lärande och samhälle. Det går utför med läsningen. Vi är mitt uppe i en läskris av enorm omfattning. Barn och ungdomar har slutat läsa böcker. Studenter på universitetet kan inte ta till sig längre texter. Känner ni igen resonemangen?
Hur det än ligger till med den saken så är det ett faktum att det fortfarande finns många passionerade läsare, människor som älskar litteraturen och inte kan tänka sig ett liv utan böcker. Varför är det ingen som pratar om dem? Vad kännetecknar egentligen passionerad läsning och kärleken till litteraturen? I min forskning tar jag mig an passionerad läsning teoretiskt, praktiskt och didaktiskt eftersom det märkligt nog finns väldigt lite forskning om detta.
De passionerade läsarna finns överallt – om man letar efter dem. Det finns de som har det som sitt jobb: lärare, bibliotekarier, litteraturvetare, kritiker. Det finns också mängder av helt vanliga läsare som läser ensamma hemma i fåtöljen eller sängen men gärna också delar sitt litteraturintresse med andra passionerade läsare – på litteraturfestivaler, i privata bokcirklar, på resor, i en uppsjö av olika fora på nätet.
Vad innebär det egentligen att vara en passionerad läsare? Vilka likheter och skillnader finns det mellan professionella och vanliga läsare? Vilken roll spelar platser för läsupplevelsen? Vilka omkringliggande faktorer blir viktiga för läsningen: prylar, människor, andra medier och konstformer? Vilken roll spelar kropp och känslor? I forskningen har sådana frågor ofta hamnat i skymundan, eller i värsta fall setts som irrelevanta. Med ett sammanfattande begrepp kallar jag alla dessa faktorer och fenomen för omkringläsning – och de visar sig vara helt centrala i alla läsupplevelser!

Litterära lajv
Sara Bjärstorp och Petra Ragnerstam, fil.dr. i engelska, litteraturvetenskaplig inriktning. Fakulteten för kultur och samhälle. Idag sprids skönlitteratur i allt högre utsträckning i olika medier och engagerar fler än bara traditionella läsare. Forskning om litteraturens olika uttryck har ofta...

Litterära lajv
Sara Bjärstorp och Petra Ragnerstam, fil.dr. i engelska, litteraturvetenskaplig inriktning. Fakulteten för kultur och samhälle. Idag sprids skönlitteratur i allt högre utsträckning i olika medier och engagerar fler än bara traditionella läsare. Forskning om litteraturens olika uttryck har ofta fokuserat på intermedialitet, medan förkroppsligande, deltagande och interaktiva gestaltningsformer ägnats mindre uppmärksamhet.
I vår forskning studerar vi levande rollspel (lajv) som bygger på litterära verk, till exempel Hamlet, Fröken Julie, Ett dockhem och Jane Austens romaner. Vi försöker besvara frågor som: Vad händer när en litterär berättelse omsätts i ett lajv? Hur kan man förstå den berättelse som skapas, individuellt och kollektivt, och vilka berättartekniker används? Hur känns det att förkroppsliga karaktärer och skeenden från skönlitteraturen? Hur tar sig deltagarna an sociala normer och hur kritiseras normerna inom lajvet? Med utgångspunkt i dessa frågeställningar försöker vi förstå hur nya litterära praktiker förändrar läsupplevelsen. Frågeställningarna ger dessutom en ingång till frågor om deltagande och medskapande som är grundläggande för lajv men även centrala i samtidens kultur.