Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- På biblioteket
- På biblioteket
- Öppettider och kontakt för biblioteken
- Ny på biblioteket: kursböcker, lån och annat
- Biblioteket för besökare
-
- Studiemiljö
- Studiemiljö
- Pausa
- Boka grupprum på biblioteket
-
- Utställningar och evenemang
- Utställningar och evenemang
- Forskarnas galleri
- Bokstafetten
- Mau Reads
- Studenternas galleri
- Forskning på tapeten
- Om universitetsbiblioteket
På sidan
Mau Reads
- bokcirklar för studenter
På Malmö universitet ordnas varje termin bokcirklar och författarsamtal som går under namnet Mau Reads. Du kan också starta din egen bokcirkel genom att låna en av biblioteket bokcirkelkassar.
Mau Reads
Mau Reads - bokcirklar för studenter
Mau Reads - bokcirklar för studenter
Varje termin hålls bokcirklar för studenter, omväxlande på svenska och engelska. Varje bokcirkel avslutas med ett författarsamtal som är öppet för alla att besöka. Dessa presenteras i universitetets kalender och här på sidan, så håll utkik! Emellanåt ordnas professionsbokcirklar som vänder sig till studenter på specifika utbildningar med anknytning till den aktuella boken. Målet är att studenterna ska diskutera boken på tvärs och på så sätt ges verktyg att skapa möten över ämnes- och professionsgränser. Detta för att få en fördjupad förståelse för svåra situationer, den egna professionen och det empatiska utforskande som kan uppstå när man läser skönlitteratur. Information om dessa bokcirklar ges av lärarna på aktuella utbildningar.
Om Mau Reads
- Bokcirklarna är frivilliga och hålls utanför ordinarie lektionstid. De har begränsat antal platser, först till kvarn gäller.
- Bokcirklarna är gratis och du får boken som ska läsas.
- Bokcirklarna kräver anmälan och annonseras i kalendern på studentwebben, på denna sida och emellanåt i Canvas.
- Bokcirklarna bygger på förtroende, och din avsikt bör vara att läsa den bok du får gratis och delta i diskussionerna i din bokcirkel.
- Bokcirklarna genomförs både på svenska och engelska ca 4 gånger per år.
- Bokcirklarna består av 4 träffar: kick off, två möten med boksamtal och ett avslutande författarsamtal. Författarsamtalet är öppet för alla, men deltagare i bokcirklarna är prioriterade och kan tillsammans med sin grupp förbereda frågor till författaren.
- Alla cirkelträffar hålls på Orkanenbiblioteket ca kl. 17.15-18-15. Fika serveras på alla möten utom författarsamtalet.
- Du kan oftast också välja att lyssna på boken, gratis via appen Biblio. Vi hjälper dig gärna att komma igång. Böckerna finns även i Legimus för dig som har lässvårigheter.
Jag är glad och stolt att Mau Reads erbjuder våra studenter fantastiska och tankeväckande läsupplevelser samt nya möten och inspirerande samtal kring litteratur, kunskap, samhällsutveckling och mänskliga relationer.
Mia Rönnmar, rektor vid Malmö universitet
Studenterna tycker till om Mau Reads
Det gör något med en att diskutera vad man läser, innehållet hänger med en längre och man minns boken på ett helt annat sätt. Väldigt trevligt!
Jag tar med mig att det är intressant att få olika perspektiv kring böcker och att bokcirklar inte behöver vara så läskiga och pretentiösa.
Det har varit en fantastisk upplevelse och vårens absoluta höjdpunkt under studierna. Tack! Berikande!
Jag borde göra detta fler gånger, så givande att diskutera böcker. Läsningen ”kommer till en annan nivå”, hur man kan förstå böcker så olika.
Gruppdeltagarnas olika vinklar på samma bok var väldigt berikande. Det gav många insikter och perspektiv.
Tidigare bokcirklar och författarsamtal
Susanna Alakoski
Susanna Alakoski
Susanna Alakoski är född i Vasa i Finland, men kom till Sverige på 1960-talet med sina föräldrar. 2006 debuterade hon med romanen Svinalängorna som bygger på Susannas personliga upplevelser. Susanna Alakoski är socionom och utsågs år 2015 till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö universitet. Svinalängorna handlar om ett nybyggt bostadsområde i Ystad som fylls med invandrare och låginkomsttagare under 60- och 70-talen. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Svinalängorna är en kärleksfull och gripande berättelse om människors utsatthet i en vardag som sakta faller samman. Susanna Alakoski intervjuades av Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap vid Malmö universitet.
Ia Genberg
Ia Genberg
Ia Genberg är en svensk journalist och författare. Hon har gett ut fyra romaner och en novellsamling. År 2022 tilldelades Genberg Augustpriset för sin fjärde bok Detaljerna. Boken fick flera utmärkelser, har översatts till flera språk och blev en internationell succé. Den nominerades också till International Booker Prize 2024. The Details är en roman med fyra porträtt av människor som författaren har älskat och förändrats av. Berättelsen visar tidens närvaro i en människa, hur allt vi har varit med om finns kvar och fortsätter i oss. Den handlar också om kärlek och vänskap som navet i en människas liv. Ia Genberg intervjuades på ett digitalt författarsamtal av Martin Cathcart Fröden, Konstnärlig universitetslektor vid Malmö universitet.
Tidigare bokcirklar och författarsamtal
Liv Strömquist
Liv Strömquist
Liv Strömquist är en svensk serieskapare, författare och kulturpersonlighet, känd för sina satiriska och samhällskritiska serier som ofta utforskar kön, politik och kultur. 2019 släpptes "Den rödaste rosen slår ut" som handlar om romantisk kärlek från de gamla grekerna till reality-tv och är en samling humoristiska serie-essäer om hur historiska och samhälleliga förändringar har förändrat - och kanske förstört - "romantisk kärlek". Liv Strömquist intervjuades av Sara Kjellberg, bibliotekschef på Malmö universitet under författarsamtalet. 2016 utsågs Liv Strömquist till hedersdoktor vid Malmö universitet.
Nicolas Lunabba
Nicolas Lunabba
Nicolas Lunabba debuterade 2022 som författare med boken "Blir du ledsen om jag dör?". Hans Sommar i P1 2021 hyllades för sitt mänskliggörande av unga som hamnar i våldsspiraler. Lunabba är mångfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga. Han är verksam i Helamalmö, utsågs till Årets medmänniska 2022 och utnämndes samma år till hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitet. Under författarsamtalet intervjuades Nicolas Lunabba av Jesper Fundberg, universitetslektor vid fakulteten för hälsa och samhälle, enheten för polisärt arbete vid Malmö universitet.
Tidigare bokcirklar och författarsamtal
Patrik Lundberg
Patrik Lundberg
Patrik Lundberg är författare och verksam som reporter och krönikör vid Dagens Nyheter. Han skildrar ofta klass och utanförskap i sina texter och har vunnit Stora journalistpriset. År 2020 gjorde han ett uppmärksammat Sommar i P1 och kort därefter släpptes boken "Fjärilsvägen", som sommarpratet byggde på. Bokklubben läste Fjärilsvägen som avslutades med författarsamtalet med Patrik Lundberg där han intervjuades av Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap vid Malmö universitet. De pratade om boken och Patriks erfarenheter av att studera vid dåvarande Malmö högskola och studenterna fick chans att ställa sina frågor och prata med Patrik.
Ann-Helén Laestadius
Ann-Helén Laestadius
Ann-Helén Laestadius är en mångfaldigt prisad författare och journalist. Hon har samiska rötter och är uppvuxen i norra Sverige. Hennes bok "Stöld" är en internationell bästsäljare om en ung sameflickas uppväxt, och en kraftfull fabel om familj, identitet och rättvisa. Boken ger en inblick i ett högaktuellt och viktigt ämne, nämligen minoritetsfolket samerna som lever i norra Sverige och deras utsatthet och de hatbrott som renskötande samer ofta utsätts för. Stöld utsågs till årets bok 2021 och har fått uppmärksamhet långt bortom Sveriges gränser. Boklubben hölls på engelska och många internationella studenter medverkade och läste Stolen som boken heter på engelska.
Kollagebild
Låna en bokcirkelkasse
Om du vill starta en egen bokcirkel med några vänner har biblioteket färdiga bokcirkelkassar att låna. Varje kasse innehåller 6 exemplar av en bok. Dessutom finns där förslag på hur ni kan lägga upp era träffar samt författarporträtt och diskussionsfrågor kring den valda boken.
De flesta böckerna går också att hitta som e-böcker i folkbibliotekens app Biblio samt finns som talbok i Legimus för dig som har läshinder.
Just nu finns dessa böcker att välja mellan:
- Susanna Alakoski "Svinalängorna"
- Susanna Alakoski "Svinalängorna" (i lättläst version)
- Ia Genberg "The Details"
- Liv Strömquist: "Den rödaste rosen slår ut"
- Liv Strömquist: "The reddest rose"
- Åsa Ericsdotter: ”Epidemin”
- Maja Lunde: "Blå"
- Maja Lunde: "The end of the ocean"
- Jacqueline Woodson: ”Red at the Bone”
- Ann-Helén Laestadius: "Stolen"
- Nikolas Lunabba: "Blir du ledsen om jag dör"
- Patrik Lundberg: "Fjärilsvägen"
- Patrik Lundberg: "Fjärilsvägen" i lättläst version
Lånetiden för bokcirkelkassarna är 6 veckor och du lånar hela kassen oberoende av hur många exemplar ni behöver i gruppen. Kassen måste också återlämnas komplett, det vill säga alla exemplar lämnas tillbaka samtidigt.
-
PF
Pernilla Fröjdh - Bibliotekarie
pernilla.frojdh@mau.se
040-665 72 04Avdelningen för pedagogisk verksamhet och lärandemiljöer
-
Lotta Wogensen - Bibliotekarie, 1:e
lotta.wogensen@mau.se
070-965 54 27Avdelningen för pedagogisk verksamhet och lärandemiljöer
-
Pernilla Tejera - Bibliotekarie
pernilla.tejera@mau.se
040-665 70 71Avdelningen för pedagogisk verksamhet och lärandemiljöer