Det är mycket på gång för Malmö Institute for Migration Studies (MIM) i år. I juni står centrumet värd för en stor internationell konferens om migration och till hösten presenteras en enkät om mångfald och inkludering i Malmö.

Snart skickas en mångfalds- och inkluderingsenkät ut till 30 000 malmöbor. De första resultaten är tänkta att presenteras på konferenser och samverkansdagar till hösten, forskningspublikationer kommer längre fram. Syftet är att kartlägga mångfalden i Malmö genom frågor om etnicitet, religion, språkkunskaper och hudfärg - kategorier som inte finns i svenska register - och koppla dessa till olika inkluderingsområden: arbetsmarknad, hälsa, politisk integration, förtroende för institutioner.

– Vi vill se om dessa kategorier påverkar inkludering eller exkludering i samhället, säger Pieter Bevelander, professor och föreståndare för MIM.

Vi som forskare är beroende av data för att kunna göra bättre studier

Pieter Bevelander

I juni arrangeras konferensen International Forum on Migration Statistics (IFMS) av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD och FN-organen UNDESA och IOM. Det är fjärde gången och som värd i år står MIM.

– Det handlar om att koppla ihop forskning, praktik, och riktlinjer när det gäller förbättring och förståelse av migration och migrationsdata, säger Pieter Bevelander.

Värdskapet innebär en möjlighet att visa upp forskningen som bedrivs vid centrumet. MIM kommer själv att ansvara för tre sessioner: en om hur olika länder samlar in migrationsdata, en andra om nya mätmetoder för att kunna förstå migrationsrörelser, och en tredje om svårigheten att studera diskriminering när vi i Sverige inte har statistik över hudfärg eller religion.

Olika metoder begränsar

När det gäller migrationsstudier generellt har länder olika mer eller mindre välutvecklade metoder för befolkningsregistrering. Det medför begränsningar i jämförande studier och statistik, enligt Pieter Bevelander. Varje metod har sina för och nackdelar.

–  Det är ett dilemma, och det är därför vi har de här konferenserna. Vill vi få bättre förståelse över migration och dess drivkrafter och konsekvenser, så måste vi prata ihop oss, hur vi gör så vi kan jämföra.  Det är hela syftet med IFMS. Vi som forskare är beroende av data för att kunna göra bättre studier, säger Pieter Bevelander.

Forskningscentrum sedan 2007

MIM har varit forskningscentrum ända sedan 2007. Att Pieter Bevelander kom in på området beskriver han som en slump. När han på 1990-talet vad doktorand i Lund frågade en professor om intresset för en studie om arbetsmarknadsintegration av invandrare i Malmö. Pieter Bevelander tog jobbet och på den vägen är det.

–  MIM är multidisciplinärt och flervetenskapligt och det gör det intressant. Intresset för migrationsfrågor har också successivt blivit större, både politiskt och från allmänheten. Men missuppfattningar som att integration kan ske på rekordtid har inte blivit färre, så vi behöver komma ut med kunskap, säger Pieter Bevelander.

Läs mer om 4th International Forum on Migration Statistics IFMS 2025