Prestigefullt doktorandprogram till Malmö universitet

Professor Börje Sellergren kommer att koordinera samtliga 13 doktorander fördelade hos tolv partner (lärosäten och företag). Två av doktoranderna kommer att anställas vid Malmö universitet som även kommer att ta emot sex gästande doktorander.
I stenhård konkurrens med universitet från hela Europa, har Malmö universitet beviljats 42 miljoner kronor för att koordinera 13 doktorander i den högt rankade internationella doktorandprogrammet MIPrecise.
– Det är en väldigt populär utbildningsform och konkurrensen är knivskarp. Fokus ligger på att träna upp en grupp högkvalificerade doktorander genom att stimulera kreativt tänkande och innovation inom ett specifikt forskningsområde. Förutom det vetenskapliga betonas de mjuka värdena där man lär sig att kommunicera sin forskning, skriva ansökningar och entreprenörskap. Det väsentliga här är inte banbrytande upptäcker utan att förbereda doktoranderna inför en framtida karriär, säger professor Börje Sellergren vid Malmö universitet, som kommer att ansvara för MIPrecise.
Premierar internationellt utbyte
Finansieringen kommer från Europeiska kommissionen som valt att satsa cirka 6 miljarder kronor på 1800 doktorander fördelade på 149 doktorandprogram. Av cirka 1500 ansökningar beviljades endast 10 procent. Mest anmärkningsvärt är att Börje Sellergrens ansökan fick betyget 98,2 procent i utvärderingen, vilket är bland de högsta av samtliga.
– Det som gör denna EU-utbildning unik är det internationella utbytet. Det finns inget liknande, inte ens i USA. Den som söker kan komma från hela världen, men måste passera en landsgräns för att bli antagen. Så vi kan bara ta emot forskare från ett annat land.
Fokus ligger på att träna upp en grupp högkvalificerade doktorander genom att stimulera kreativt tänkande och innovation.
Börje Sellergren, Malmö universitet
Börje Sellergren kommer att koordinera samtliga 13 doktorander fördelade hos elva partner (lärosäten och företag) ute i Europa samt ett i Sydafrika. Två av doktoranderna kommer att anställas vid Biofilms forskningscentrum vid Malmö universitet som även kommer att ta emot sex gästande doktorander.
Forskningen kommer att bedrivas vid Biofilms forskningscentrum samt vid tio andra europeiska lärosäten och internationella företag. Projektet löper under fyra år och startar den 1 oktober 2025. Finansiering täcker kostnader för tre år, vilket innebär att Malmö universitet står för det fjärde året. Första doktoranden är tänkt att vara på plats i Malmö i januari 2026.
Välkomnar forskare från USA
– Vi är på jakt efter personer med gedigen kunskap inom organisk, polymer och analytisk kemi, men också inom cellbiologi, eftersom vår forskning handlar om att detektera biomarkörer, exempelvis cancermarkörer i blodet. Vi kommer att hålla en särskild dörr öppen för personer från USA eftersom många forskare där nog sneglar mot Europa i dessa tider. Så det kommer vi ha med oss i rekryteringen, säger Börje Sellergren vid Malmö universitet.
Partner i projektet
Universitet
Malmö universitet / Sverige (Huvudansvarig)
University of Strathclyde / Glasgow, Skottland
Umeå University / Sverige
Federal Institute for Materials Research and Testing / Berlin, Tyskland
University of Pavia / Italien
Linnéuniversitet / Sverige
University of Southern Denmark / Odense
University of Oslo / Norge
Technical University of Denmark / Köpenhamn
Företag
Proteome Sciences / Tyskland
ReSyn Biosciences / Sydafrika (Associerad partner)
Capitainer AB / Sverige (Associerad partner)