Alla talar om läskris. Magnus Persson talar om passionerad läsning. I en ny bok ger han sig hän åt den stora kärlek till litteraturen som lever och frodas i bokklubbar, festivaler och genom litterär turism.

– Vi lever i en tid av läspanik och oro för barns och ungas minskade läsning. Jag ifrågasätter inte det, men tycker att debatten ibland blir ensidig. Vad händer om vi vänder på steken och letar efter de passionerade läsarna? frågar Magnus Persson sig.

Som litteraturvetare har han ägnat mycket tid åt litteraturteori och åt det kritiska läsandet som handlar om att avslöja saker i texten. Med boken ”Passionerad läsning” vill han vända blicken mot läsarens känslor och den slags läsning som människor ägnar sig åt helt frivilligt på sin fritid.

Introducerar begreppet "omkringläsning"

Magnus Persson pratar om individuell läsning, men också om den sociala läsningen där behovet att dela sina läsupplevelser med andra tar sig uttryck. Han inför begreppet omkringläsning, vilket inbegriper allt som passionen till läsningen för med sig i form av bokklubbar, litteraturfestivaler, litterära tidskrifter och litterär turism.

– Jag ägnar också ett kapitel åt att reflektera över hur den passionerade läsaren skildras i litteraturen, och jämför feelgoodromanen "Läsarna i Broken Wheel rekommenderar" av Katarina Bivald med kritikerrosade "Handlingen" av Sara Mannheimer. Det är två olika genrer där skildringarna har olikheter, men också gemensamma nämnare. Ett annat kapitel handlar om ”att äta litteratur” där jag analyserar temat utifrån romaner av Stephen King och Elias Canetti.

Pratat med läsare i olika sammanhang

Under arbetet med boken har han ofta lämnat skrivbordet för att prata med läsare. Han intervjuar deltagare i live-bokklubben Bushwick Book Club, ett internationellt koncept som förenar musik och litteratur, samt passionerade läsare i en mer traditionell bokklubb.

I det avslutande kapitlet reser han till Buenos Aires för att ägna sig åt litterär turism. Där upplever han staden och litteraturen, samtalar med författare, litteraturvetare och andra läsande personer.

– I sista kapitlet går jag all in och låter forskarens, det vill säga mina egna, känslor och kärlek till litteraturen släppas fram. Som litteraturvetare är jag tränad i att inte lägga alla korten på bordet. Det har sina poänger, men samtidigt är det mycket spännande information som går förlorad.

Magnus Persson återkommer till att debatten om läskrisen är viktig, men att fler perspektiv på läsning behövs.

 – Med den här boken hoppas jag bidra till ett ökat intresse för att titta på passionerad läsning också inom forskningen.

Läs mer om boken Passionerad läsning på Carlsson Bokförlag

Om författaren

Magnus Persson är professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning vid Malmö universitet. Nyligen offentliggjordes att han tilldelats medel från Vetenskapsrådet för det fyraåriga forskningsprojektet Den litterära kanon i Sverige. Konsensus och konflikt i utbildningspolitik, offentlig debatt och pedagogisk praktik. Resultaten ska ge forskningsbaserad kunskap och modeller för att diskutera, ifrågasätta och undervisa om skapandet av litterär och kulturell kanonbildning.