Noel frilansar som typsnittsdesigner
Noel Brattström hade från början inga planer på att bli typsnittsdesigner. Vägen dit började med screentryck, där han tryckte t-shirts och tygpåsar och upptäckte sin passion för den kreativa branschen.
– Det var en tidigare kollega som rekommenderade utbildningen i Malmö. Därför valde jag att söka dit, berättar han.
Idag frilansar Noel som typsnittsdesigner. Han designar och säljer både skräddarsydda typsnitt åt företag och kommersiella typsnitt.
– Det är ett yrke som handlar mycket om att hitta sin egen väg. Just nu har jag ett färdigt typsnitt ute och jobbar aktivt med ett nytt, säger han.
Hittade sitt område genom eget projekt
Noel beskriver utbildningen i grafisk design som en bra mix mellan teori och praktik.
– Det är nog ungefär 50/50. Eftersom det är en universitetsutbildning finns det ett stort fokus på research, designprocesser och att utveckla ett strukturerat arbetssätt. Det gör det lättare att arbeta kreativt senare, berättar han.
Det som blev en vändpunkt i Noels utbildning var kursen Att arbeta som designer, där han fick möjlighet att genomföra ett eget projekt.
– Man fick välja sin egen inriktning och fördjupa sig. Det var där jag verkligen föll för typsnittsbranschen, berättar han.
Hans kurskamrater har gått åt olika håll – vissa jobbar med branding, andra med UI/UX eller förpackningsdesign. Det finns många möjligheter, menar han.
Praktiken gav en inblick i branschen
Under utbildningen hade Noel möjlighet att göra praktik under termin fem, vilket han ser som en av de mest värdefulla delarna av programmet.
– Det var superkul att komma ut i branschen och få testa på att jobba med riktiga projekt, säger han.
Samtidigt menar han att utbildningens fokus på research och designprocesser varit en stor fördel.
– När jag har pratat med byråer har de ofta uppskattat att jag kan förklara och motivera mina designval på ett strukturerat sätt. Att kunna prata om sin design är en viktig del av yrket och gör att man sticker ut på arbetsmarknaden, säger han.
Tre lärdomar från utbildningen
När Noel ser tillbaka på sin tid på Malmö universitet är det tre saker han tar med sig:
- Att kunna grunda sina designval i forskning och funktion, istället för enbart tycke och smak, gör att ens arbete blir mer trovärdigt och professionellt, förklarar han.
- Det är få dagar man känner sig jättekreativ, och då är det skönt att ha en process att luta sig mot. Det hjälper en att hålla deadlines och leverera konsekventa lösningar, säger han.
- Design är väldigt sällan ett ensamarbete. Att kunna ge och ta emot feedback är en stor del av både utbildningen och arbetslivet, säger han.
Våga testa olika designområden
För den som funderar på att söka till programmet har Noel några råd. Bland annat rekommenderar han att börja tänka på sin portfolio redan under utbildningen.
– Nästan alla arbetsgivare vill se en portfolio, så det är bra att börja bygga upp den tidigt, tipsar han.
Utbildningen i grafisk design passar enligt Noel den som är social, nyfiken och vill utvecklas som kreatör.
– Jag var själv helt grön när jag började, så man behöver inte ha några förkunskaper. Men man måste ha intresse för design och vara beredd att ta eget ansvar, särskilt när det gäller att lära sig verktyg som Adobe-programmen – det får man till stor del lära sig själv, säger han.
För Noel har utbildningen lett till en karriär inom typsnittsdesign, men han betonar att man ska våga utforska.
– Det viktigaste är att vara öppen, testa sig fram och hitta sin egen nisch, avslutar han.