Vi vänder oss till dig som arbetar i privata företag, kommuner, förvaltningar och andra myndigheter. Tillsammans utformar vi uppdragsutbildningar för att de ska passa dina ledare och din organisation.

Anna Lindh Academy

Inom Malmö universitets verksamhet ingår ett uppdrag från instiftarna av Anna Lindh Academy: att aktivera de mänskliga rättigheterna och få ledare att ta ansvar för dess innehåll samtidigt som ledarskapet stärks.

Vi har därför skapat en serie uppdragsutbildningar inom detta initiativ – utbildningar skräddarsydda för företag och organisationer. Anna Lindh Academys kurser ska vara flexibla och attraktiva. Innehållet ska vara anpassat utifrån de behov som finns. Uppdragsutbildningarna som vi erbjuder kan därför ta sig olika former: en föreläsning, ett seminarium, en längre utbildning, eller en workshop. Allt detta innefattas under det paraply som är Anna Lindh Academy vilket präglas av våra metoder där berättande och levd erfarenhet är centrala. Metoderna är delar av den större helhet som mänskliga rättigheter pekar mot: etik, demokrati och individens värdighet.

I vårt arbete med ledarskapets utmaningar är det ofta etiska dilemman som chefer brottas med i sin vardag. Dilemman i sig är förvisso chefskapets vardag. Det kan handla om svårigheter att navigera kring strategiska prioriteringar, beslut om hur verksamhetsexpansion eller neddragningar ska ske, eller tveksamheter kring hur nya krav från uppdragsgivare ska hanteras. Sådana dilemman är möjliga att lösa genom analyser och samråd, skarpa beslut, omröstningar och medvetna val.

Däremot kan de mellanmänskliga konflikter som finns på alla arbetsplatser (och i samhället i stort) leda till arbetsmiljöproblem, ineffektivitet och rent av till hot mot verksamheten. Inte minst om konflikterna sprids utanför arbetsplatsen och blir kända i sociala medier eller i andra mediala kanaler. Media drivs av, och när sig på, konflikter. Särskilt om de inbegriper klandervärda uppföranden – vare sig dessa är brottsliga eller moraliska. Här blir etik en rent konkret fråga, inte något utanför eller något extra. Etiken är central.

Som chef idag är därmed dilemman kopplade till värderingsfrågor särskilt svårt och utmanande. I stort sett alla verksamheter idag måste relatera till värderingar som finns i samhället, exempelvis miljömässig hållbarhet, mångkultur- och minoritetsfrågor och genusdiskussioner. Till enskildas rädslor, till hot i omvärlden och till politisk polarisering. Vidare väcker frågor om värderingar kring mindre debatterade ämnen som relationen stad- och landsbygd, medarbetares och andras (ut)bildningsbakgrund och klass, religiös trosuppfattning, politisk hemvist eller smakpreferenser inte sällan känslor som kan vara svåra att ringa in men som existerar runt oss alla, även på arbetsplatsen.

Våra uppdragsutbildningar

Ledaransvar i kris eller krig

Vilken blir min roll som chef när krisen slår till?

Behovet av ledare som står stadigt i sin ledarroll är fundamentalt för samhällets motståndskraft och resiliens vid krig eller kris. I en svår och tillspetsad situation kan en civil ledares agerande rent av vara livsavgörande för gruppen. Ledaransvar kan behöva förändras vid en kris. Mandatet att agera kan utökas, kraven bli annorlunda och frågorna helt nya. I ett sådant läge behöver chefen vara medveten både om sina egna styrkor och svagheter samt ha en personlig beredskap för att gå in i nya ansvarsområden. Hur kan man förbereda sig för något sådant? Hur utvecklar man sin beredskap för situationer som ligger utanför den vardagliga verksamheten? För att svara på frågan och för att ge nycklar till ett ledarskap i krissituationer erbjuder vi en serie work-shops och föreläsningar i syfte att:

  • Stärka det personliga ledarskapet. Hur beter jag mig när normala förutsättningar snabbt ändras?
  • Lära sig navigera efter en etisk kompass, förstå våra grundlagar och få redskap att agera för fler än sig själv.
  • Finna möjligheter till samverkan och stöd. Bygga nätverk och finna sin ”buddy”.

För att nå resultat som hjälper deltagarna att föreställa sig vad en kris eller ett krig kan innebära i den verksamhet hen är i bygger vi scenarier, ger exempel på etiska dilemman och finner svar på grundläggande värderingsfrågor. I en landsomfattande krissituation är gemensamma riktlinjer och principer viktiga. Därför ser vi vad vår konstitution skriver fram i form av värderingar och vidare vad de mänskliga rättigheterna säger oss. Vi prövar dessa skrivningar gentemot olika scenarier vilka sedan kan bli vägledande för att navigera i svåra val och beslut som kan behöva tas. Vidare tittar vi på historiska lärdomar där etiska frågor avspeglar sig i berättelser. Här utgår vi både från populärkultur och konst, samt lämnar plats för reflektion och diskussion kring värderingsfrågor.

Exempel på moment

I praktiken: vad är yttrandefrihet, konstnärlig frihet och religionsfrihet i vardagen? Vad händer när de krockar?

  • Grundlagarna i praktiken. 
  • Tala är silver, tiga är guld. Eller? Vem talar, vem säger ifrån, på vilka grunder och hur?
  • Media och medielogiker. Vem säger vad till vem? Vem ska jag lita på?
  • Organisationers ansvar för mänskliga rättigheter i kris - en filosofisk fråga eller en praktisk?
  • Medarbetares uppförande: Brottslig handling eller nödvändigt ont? Vad är lojalitet?
  • Sociala medier / a-sociala medier? Hur förhålla sig?
  • Att bemöta order utifrån/från andra. Vilka rättigheter och skyldigheter har vi i kris? 
  • Mänskliga rättigheter i vardagen och i den egna verksamheten. Hur kan vi utveckla medarbetarnas beredskap, resiliens och förståelse för värderingsfrågor?
  • Organisatorisk-moralisk kompetens – vad är det? Hur kan den byggas?
  • Etik i praktiken – medarbetare, chef och/eller människa i en organisation?
  • Ledarskap och mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet – balansgång mellan värden, och win-win?

Plats och tid

Kursen ges på plats på Malmö universitet under tre heldagar: 29 september, 13 oktober och 20 oktober, klockan 10.00-16.00.

Kursavgift

Kursen är en uppdragsutbildning och bekostas av din arbetsgivare. Ej poänggivande, intyg utfärdas. Avgiften 15.000 kr faktureras innan kursstart.

Kontakt

Vid intresse, kontakta Christel Brost

 

Konsten att förflytta sig

Att finna mod och utveckling inom ledarskap med hjälp av konst och de mänskliga rättigheterna.

Vi menar vi att chefer och ledare idag behöver utrymme för att känna, träna och visa empati. För att nå våra empatiska sidor behöver vi aktivera vår förmåga att föreställa oss saker, vi behöver få tag på vår fantasi. Den behövs – dels för att kunna sätta oss in hur andra uppfattar världen. Men också för att förmå att testa olika scenarier, tänka i nya banor.

Detta är lätt att säga och svårt att göra. Vi menar att vår metod kan göra skillnad: För att nå en ökad empati och därtill visa självsäkerhet och mod, menar vi att konst är något som kan används i denna träning. Konsten visar oss på andras erfarenheter, på andras berättelser och vidare ringar konsten in de känslor som uppstår i livets olika skeden. Konsten förmedlar smärta, sorg, glädje, fruktan, utopiska drömmar och gestaltar därtill svåra situationer vid sidan av det njutbara och hoppfulla. Konstnärer har testat, känt och uttryckt sig genom århundraden, och gör så än idag. Och vidare: utifrån konstnärliga verk finns möjligheter att börja tala om dilemman.

Plats och tid

Distansutbildning som ges över tre tillfällen i höst: 22 september, 6 oktober samt 27 oktober. Vi träffas i Zoom 13.00-16.00.

Kursavgift

Kursen är en uppdragsutbildning och bekostas av din arbetsgivare. Ej poänggivande, intyg utfärdas. Avgiften 10.000svkr faktureras innan kursstart.

Kontakt

Vid intresse, kontakta Christel Brost

 

En uppdragsutbildning som mejslas fram i samråd med uppdragsgivare

Tillsammans skräddarsyr vi en uppdragsutbildning som direkt och i alla avseenden svarar mot era behov. Tillsammans med kollegor deltar delar av en arbetsplats och kan därför fortsätta arbetet mellan och efter genomgången utbildning. Omfattning i tid och kostnad varierar därför. Denna typ av uppdragsutbildning ger vi både på plats och i Zoom. Oftast är en kombination lämplig.

Utbildningen bygger på den kunskap som finns inom forskning och beprövad erfarenhet i det ni ämnar fördjupa. Den är därför designad som en väv där tråd läggs till tråd, och där praktiskt arbete kring konkreta utmaningar varvas med föreläsningar och lärande samtal. Varje kurstillfälle bildar ett eget parti i denna väv. Delar av en helhet där kunskap är något vi gör tillsammans. Lite i taget, steg för steg. Upplägget är också baserat på att detta är ett långsiktigt arbete vi aldrig blir klara med samtidigt som det är varje organisations ansvar att skapa strategier för att hantera de utmaningar vi ställs inför. Därför ligger också fokus i utbildningen på att visa deltagarna att det finns kunskap och verktyg som hjälper oss att bli trygga i ett förhållningssätt till svåra frågor snarare än att tro att det finns enkla svar. Vår förhoppning är att genom att designa kursen på detta sätt så blir det lättare för deltagarna att själva omsätta vunnen kunskap i praktiken.

De olika undervisningsformer som används på kursen är föreläsningar, konkret arbete med praktiska case i workshops-form, hämtade från föreläsarna och deltagarna, och seminariediskussioner. Varje deltagare arbetar med en konkret utmaning i den egna vardagen.

Ett slutarbete produceras som kan delas i den egna arbetsgruppen. Litteraturlistan består av både skönlitteratur, rapporter och vetenskapliga artiklar. Deltagarna delas in i basgrupper för att skapa stadga och trygghet. Detta är en process som bygger på närvaro, kunskap skapar vi tillsammans. Om du av någon anledning är frånvarande, vänder du dig till din basgrupp för att få del av vad vi gjort.

Kontakt

Vid intresse, kontakta Christel Brost

 

Kontakt:

Christel Brost, Dekanråd, Kultur och samhälle

christel.brost@mau.se